Hemoroidal Hastalık
Anal kanal çevresinde atar damarlar ve toplar damarlar yer alır. Atar damarlar bu kısımların beslenmesinden görev alırken oluşan kirli kan toplar damarlar sayesinde karaciğer ve kalbe ulaştırılır. Çeşitli nedenlerle toplar damarlarının genişlemesi ve damarları destekleyen dokularla birlikte anal kanaldan dışarı doğru sarkması sonucunda hemoroidal hastalık (yada halk arasında basur) oluşmaktadır.
Hemoroidal Hastalık Nedenleri:
Ikınarak dışkılama
Tuvalette uzun süre boyunca oturma
Kronik ishal ya da kabızlık
Aşırı kilo veya obezite
Gebelik
Yaşlılık
Hemoroidal Hastalık Belirtileri:
Büyük tuvaletten sonra ağrısız kanama en sık şikayettir.
Anal bölgede kaşıntı
Anüs kenarında ağrısız şişlikler.
Anüs kenarında ağrılı kitle, şişlik.
Hemoroidal Hastalıkta Tanı:
Gözlem ve parmakla muayene ile hemoroidal hastalık tanısı kolayca konulur. Bunun yanında hastalara mutlaka rektosigmoidoskopi yada kolonoskopi yapılmalıdır çünkü %10 hastada hemoroid hastalık nedeni rektum kanseri olabilmektedir.
Hemoroidal Hastalıkta Tedavi:
Yaşam tarzı değişiklikleri: Yüksek lifli yiyecekler tüketmek, yeterli miktarda su içmek, egzersiz yapmak, sıkışmayı önlemek ve daha uzun süre oturmak veya ayakta kalmaktan kaçınmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri, hemoroid semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Medikal tedavi: Hemoroid kremleri, fitiller, losyonlar ve sıcak su banyoları gibi ilaç tedavileri, hemoroidlerin iltihap ve kaşıntı gibi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, ağrı kesiciler ve anti-inflamatuar ilaçlar da kullanılabilir.
Cerrahi tedavi: Hemoroidlerin şiddetli olduğu durumlarda, hemoroidleri küçültmek veya çıkarmak için cerrahi müdahale gerekebilir. Bazı cerrahi seçenekler arasında lazer tedavisi, klasik cerrahi müdahale ve bağlama (ligasyon) yer alır.
Tedavi seçimi, hemoroidin tipine, şiddetine ve hastanın sağlık durumuna göre belirlenir. Bir doktorla konuşarak, en uygun tedavi seçeneğini belirlemeniz önerilir.