top of page
1490260872 tüp mide.jpg

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Ameliyatı

  Mide yemek borusu ve oniki barsak arasında yer alan depolama, sindirim ve hormon salgılama gibi önemli fonksiyonlar bulunan bir organdır.  Sağlıklı bir mide yemek yeme sırasında balon gibi esneyerek gıdaları depolamak ve salgıladıkları enzimler aracılığı ile gıdaları yumuşatarak yavaş yavaş oniki bağırsak’a göndermekle yükümlüdür.   Sleeve Gastrektomi, obezite tedavisinde tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir.  Bu operasyon bazı istisnalar hariç genellikle laparoskopik yöntem ile yapılır ve mide bir tüp haline getirilir.


Bu ameliyatla midenin büyük bir bölümü alındığından midenin depolama ve hormon üretme kapasitesi azalacaktır.  Bu nedenle bu operasyonu olan kişiler daha az yemek yiyecek ve daha az acıkma hissine sahip olacaklardır. Buda kişinin gerekli olandan daha az kalori almasına dolayısı ile  kilo kaybına neden olacaktır.

Sleeve Gastrektomi  Kimlere Uygulanmalıdır?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş sınıflamaya göre;

                      Derece                       BMİ(Body Mass İndex)

  • Az Kilolu                 18.5 altında

  • Normal Kilolu        18.5 - 24.9

  • Fazla Kilolu             25.0 - 29.9

  • Obez                        30.0 - 39.9

  • Morbid Obez          40.5 'ın üzeri 

  • Süper Obez             50 ve üstü  r.


BMİ’si 40 kg/ m² üzerinde  olan  morbid obez kişiler .
BMİ’si 35-40 olan ve sleeve gastrektomi ile düzeleceği düşünülen  hipertansiyon, uyku apnesi, tip 2 diyabet gibi  hastalıkları olan kişiler sleeve gastrektomi operasyonu olabilirler.  BMİ  uygun olsa bile bazı sistemik hastalıkları ve malignite şüphesi olan kişilere bu operasyon önerilmemektedir.
Sleeve gastrektomi operasyonu 18-65 yaş grubunda olan kişilere uygulanmaktadır.   18 yaş altı için hekim kararı ve ebeveyn onayı gereklidir.   65 üstünde ise bireyin sağlık durumu ve ameliyatın gerekliliği  değerlendirilerek karar verilir.



Sleeve Gastrektomi   ve  Olası Komplikasyonlar:

      Sleeve gastrektomi operasyonu ortalama 1.5 saate gerçekleştirilmektedir. Operasyon öncesi hasta; gerekli kan tahlilleri, karın ultasonu, gastroskopi ve ilgili branş konsültasyonları yapılarak hazırlanır.  Görüntüleme ve laboratuvar bulgularına göre yapılacak operasyon değiştirilebilir. (Örneğin safra kesesi operasyonu yada reflü ameliyatları eklenebilir.)

          Operasyon alanında kaçak (%0.7-1.9),  ameliyat sonrasında kanama  (%0.7-3.3)  riskleri mevcut olup bu nedenle hastalara tekrar operasyon gerekebilir.  

Sleeve Gastrektomi Sonrası  Takip

Sleeve gastrektomi operasyonu laparoskopik yapıldığından açık ameliyata kıyasla hastanın ağrı hissi ve yara izi oldukça az olacaktır. Minimuma inmiş olan bu ağrı, ağrı kesicilerle kontrol altına alınmaktadır. Operasyondan  6-8 saat sonra hasta yürümeye başlar.  Operasyondan sonraki 1. günde hastaya operasyon yerinden kaçak kontrolü için özel sıvılar içirilir.   Sonraki gün hastaya sulu gıda ve meyve suyu verilir.  İş hayatına dönüş kişiden kişiye değişmekle birlikte operasyondan 3 yada 4. hafta da gerçekleşmektedir.  Hastalara 1. ayın sonunda hafif ve 3. Ayın sonunda normal sporları yapmaları önerilmektedir.   


Sleeve Gastrektomi  ve  Kilo Verme

Sleeve gastrektomi  olan hastalarda  ilk 3 ay da kilo kaybının hızlı, sonraki aylarda yavaşlamış olarak ve  5 yıl sonunda  kilolarının yüzde 60’ını kaybetmeleri beklenir.   Sağlık beslenme planı uygulayan ve düzenli egzersizler yapan hastalarda günlük kalori alımı ve harcama dengesi oluşur ve bu kişiler uzun zaman kilo almadan hayatlarına devam ederler.  Bu dengeyi sağlayamayan %15 oranında kişilerde  tekrar kilo alımı  oluşur.   Ameliyat sonrası  kilo alan  hastalar tekrar cerrahi olarak tedavi edilebilirler.  



Sleeve Gastrektomili Hasta Nasıl Beslenilmeli?

Sleeve gastrektomi  kişinin yaşam ve beslenme stilini değişikliğe uğratır. Bu nedenle  hasta  önceki beslenme alışkanlığın değiştirerek yeni beslenme alışkanlığına uyum sağlamalıdır.  Sınırlı depo kapasitesi olması nedeniyle hasta vücut için gerekli besinleri  ( tavuk, balık, yumurta, peynir, yoğurt gibi protein ağırlıklı besinleri) öncelikle almalıdır. Kilo verdikten sonra bu durumun  kalıcı olması için diyet  spor ile desteklenmelidir.

Beslenme de  gazlı içecekler den uzak durulması,  ilk 15 günde sıvı gıdalar ve destekleyici sıvı mamalarla,  ikinci 15 günde püre şeklindeki gıdalar (Patates püresi, sütlaç vb.)  1. aydan sonra da sıvı ve katı gıdalar bir arada tüketilmesi önerilmektedir.  Gerekli durumlarda diyetisyen ve endokrin uzmanı tarafından  beslenme düzeni kontrol edilmelidir.

Sleeve gastrektomi insan vücudu için diğer operasyonlara kıyasla daha fizyolojik olması nedeniyle vitamin ve mineral eksikliğine neden olması beklenmez.  Ancak yine de 6 ay arayla bunlar kontrol edilmelidir.

İletişim
Sleeve Gastrektomi: Klinik
bottom of page