
Mide Botoksu
Mide Botoksu Nedir
Botolinum toksini (botoks), Clostridium botulinum adlı bakterinin oluşturduğu sinir hücrelerini felç eden (nörotoksik) bir proteindir. Bu toksinin tıpta oldukça geniş bir uygulama alanı mevcuttur. Günümüzde daha çok kozmetik amaçlı kullanılsa da bazı hastalıkları tedavi amaçlı da yaygın olarak kullanılmaktadır. Tıbbi amaçlı kullanımlardan bir tanesinde obez hastalardır. Endoskopi ile direkt görüş altında mide duvarına yapılan bu toksinin etkisi ile mide kasları felç olacak ve kasılamayacaktır. Bu durumda mide içindeki gıda ince bağırsaklara aktarılamayacaktır. Bu durum gıda ile dolu mide de tokluk hissi yaratacak, ağızdan gıda alımı azalacak ve kilo kaybına neden olacaktır.
Botoks Kimlere Uygulanmalıdır.
Mide botoksunda kilo kaybı sınırlı olmasından dolayı BMI’ si çok yüksek olmayan obezlerde ve ameliyat olmak istemeyen yada olamayan yüksek BMİ’ li hastalarda uygulanabilir. Bunun yanında ameliyat sonrasında tekrar kilo alan hastalarda mide botoksu rahatlıkla uygulanabilir.
Mide Botoksu Nasıl Uygulanır.
İşlem endoskopi odasında anestezist eşliğinde klaylıkla yapılır. Botoks öncesinde endoskop ile mide değerlendirilir. Eğer midede ciddi gastrit, ülser araştırılır midede herhangi bir hastalık saptanmadığında işleme yapılır. İşlem ortalama 20 dakika sürmektedir.
Bu İşlemin en büyük konforu hastanın işlem sonrasında ağrısının olmaması, işlem sonrasında 2 saat gözlem odasında kaldıktan sonra işlemden 4 saat sonra normal hayatına dönebilmesidir.
Bu işlem ile hasta 10-15 kg kaybedecektir. Bu işlemde kullanılan toksinin ortalama etki süresi 6 ay olup hasta bu süre sonunda normal mide hareketlerine tekrar kavuşacaktır. Bu işlemin tek dezavantajı yüksek oranda olmayan botolium alerjisidir.