Mide Balonu
Mide Balonu Nedir?
Mide balonu, mide asitine dayanaklı materyalden üretilen, endoskopik yöntemi ile yerleştirilen ve midede yer kaplayarak depolama ve açlık hissini ortadan kaldıran bir yöntemdir. Mide balonu, hafif obezlerde uygulanan güvenli yöntemdir. Bu işlem endoskopi odasında hafif anestezi ile endoskopik olarak gerçekleştirilir.
Mide Balonu Kimlere ve Nasıl Uygulanır?
Diyet programlarına rağmen kilo veremeyen hafif obezlerde, ameliyat olmak istemeyen ve ameliyat olmak isteyen ancak ameliyat riski yüksek olan obezlerde uygulanır. Balon uygulama sonrasında hasta, diyetisyen kontrolünde beslenmesine devam ederek hedeflediği kiloya kısa sürede ulaşabilir. Kişinin balona adaptasyonuna, balon uygulaması sırasında verdiği kiloya bağımlı olarak balonun uygulama süresi değişmektedir. Balonun uygulama süresi için 6-12 ay önerilmektedir
İşlem endoskopi odasında anestezist eşliğinde sedo-analjezi altında yapılmaktadır. İşlem öncesi hastanın 8 saat boyunca su ve gıda alımı kesilmektedir. İşlem sabahı hasta anestezi tarafından değerlendirildikten sonra herhangi bir sakınca saptanmadığı taktirde işlem gerçekleştirilmektedir.
Hastaya balon uygulanmadan önce mutlaka yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağı endoskopi ile değerlendirilmelidir. Mide ve onikiparmak bağırsağındaki ülserler, mide ve yemek borusunun diğer önemli hastalıkları saptanması (tümör, geniş mide fıtığı vb.) durumunda işlem yapılmamalıdır.
Yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağı değerlendirildikten sonra endoskopi kontrolünde balon mideye yerleştirilir ve mavi renkte bir sıvı ile şişirilir. Endoskopi ile balon kontrolü yapıldıktan sonra endoskop çıkılır ve işlem sonlandırılır. Mide balonun mavi bir sıvı şişirilmesinin nedeni ise olası acil bir durumda (balonunu patlaması) mavi sıvı idrara karışarak uyarıcı olması içindir ve bu konuda hasta bilgilendirilir. Hastaya uygulanan balon süresi dolduğunda tekrar endoskopi eşliğinde midede çıkarılır.
Mide Balonu Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Ameliyathane ortamı gerektirmeyen, anestezi gerektirmeyen, oldukça kolay uygulanan, ağrısız, hasta istemediğinde kolayca sonlandırılan ve vücut bütünlüğü bozulmadığı oldukça avantajlı bir yöntemdir.
Mide Balonu Uygulamasının Dezavantajları Nelerdir?
Balon uygulanan hastalarda balonun midede oluşturduğu irritasyona bağlı olarak mide ağrısı, bulantı, kusma ve zaman zaman reflü şikayetleri gelişebilir. Bu şikayetleri en aza indirmek için hasta mide koruycu ve bulantı azaltıcı ilaçlar kullanması gerekebilir.
Balonu Yerleştirildikten Sonra Beslenme Nasıl olmalıdır?
Yemekler yavaş ve çok iyi çiğnenerek yutulmalı
Gün içinde en az 3 öğün v beslenilmeli
Yemeklerden sonra yavaş şekilde bir bardak su içilmeli, çünkü su balonu ıslanarak yemek yapışmasını engelleyecektir.
Psikolojik olarak doyma hissi yaratmak için yemekler küçük tabaklarda yenmeli
Günde en az 1500 ml su tüketilmeli
Yüksek kalorili gıdalar ve alkol tüketiminden uzak durulmalı
Gazlı içecek ve kahve tüketiminden kaçınılmalı
Uykudan hemen önce yemek yenmemeli
Mide Balonu Çeşitleri Nelerdir?
Balonu midede kalma süresine göre 6 ve 12 aylık balonlar mevcuttur. Endoskopi gerektirmeyen ve kilo alma ve verme durumuna göre balonun içindeki sıvının miktarının ayarlandığı balonlarda mevcuttur. Bu balonların her birinin kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Balon hastanın midesinde 6 ile 12 ay arasında kalmaktadır ve hastada 10 ila 20 kilo arasında kilo kaybına yol açmaktadır.