Kasık Fıtığı
Kasık fıtığı, daha sık erkeklerde görülen kedini şişlik ve ağrı ile göstren ve yalnızca cerrahi ile tedavi edilen bir hastalıktır.
Kasık fıtığı normalde uyğun koşıullar sağlandıktan sonra ameliyat edilirken bazende acil olarak ameliyat edilmesi gerekebilir. Acil ameliyat gerektiren bu durum kasık duvarındaki şişliğin batın içine göderilemediği durumdur.
Kasık Fıtığına Neden Olan Faktörler
- Genetik fakötler (Özellikle birinci derecede yakında gözlemleniyorsa risk faktörü oluşturmaktadır.)
-Karın içi basıncını arttıran durumlar(Prostat hastalığı, kabızlık v.s)
- Yumuşak doku deformasyonları
- Gebelik
- Sigara ve tütün ürünü kullanımları
- Çeşitli akciğer hastalıkları (KOAH)
Kasık Fıtığında Cerrahi Seçenekler
1-Acık yöntem, kasık üzerine yapılan 8--10 cm lik kesilerle bütünlüğü bozulmuş batın duvarına ulaşılır. Bu kısım yalnızca dikişlerle yada bu iş için özel geliştirilmiş yapay yamalarla onarılır.
2-Laparoskopik yöntem, teknolojik ilerlemelerle ortaya çıkmış güvenli bir yöntemdir. Açık yönteme göre ameliyat sonrasında daha az ağrı ve nüks oranına sahiptir. Ayrıca hastaların erken işlerine dönmeleri ve kozmetik olarak daha iyi bir görünüm gibi avantajları mevcuttur.
Laparoskopik yöntem iki şelilde uyğulanmaktadır. Karın içi boşluğa girilerek yada girilmeden yapılmaktadır. Tepp olarak isimlendirilen ve karın boşluğuna girilmeden karın kasları arasından kamera yardımıyla kasık fıtığının özelliğine göre yama kullanılarak fıtık açıklığının kapatıldığı yöntem sıklıkla kullanılan yöntemdir.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Süreç
- Özellikle iyileşme sürecinde karın içi basıncını arttıran (ağır kaldırılmak, kabızlık) durumlardan kaçınılmalıdır. .
- Ameliyat bölgesinde oluşacak sertlik, morluk ve şişkinlikler normal karşılanmalıdır.
.